Omdat zijn bedrijf vanaf volgend seizoen hoofdsponsor zal zijn van VVR, leek het ons goed om een gesprek te hebben met de eigenaar hiervan. Het gesprek met Hans van Baal vond plaats in het bedrijfspand van Stukadoorsbedrijf van Baal aan De Waterman 1a. Dit is één van zijn bedrijfspanden, maar hierover zo meteen meer.
Allereerst over de persoon Hans zelf: hij is 53 jaar oud en heeft 4 kinderen. Demi van 23 jaar, Levi van 19 jaar, Franske van 12 jaar en Luna van 11 jaar. Hans is getrouwd met Monique Elst en woont in Rijsbergen.
Speler van VVR
Zijn voetbalcarrière begon op de leeftijd van 6 jaar, zodat hij alle leeftijdscategorieën heeft doorlopen. Eenmaal aanbeland bij de senioren begon hij in het laagste seniorenelftal (VVR 6), waarna hij overstapte naar VVR 3 en vervolgens 5 jaar deel heeft uitgemaakt van de selectie. In principe als speler van VVR 2, één keer heeft hij een wedstrijd in VVR 1 gespeeld. Hij begon bij de senioren als spits, maar als snel belandde hij in de achterhoede waar hij meestal als voorstopper speelde. Na deze periode kwam hij weer in VVR 3 terecht, waar hij nog een keer een kampioenschap kon vieren. Aan het voetballen kwam een einde toen hij 28 of 29 jaar oud was, dit vanwege het feitdat hij toen zelfstandig ondernemer werd en geen tijd meer had voor het voetballen. Start loopbaan
Als vooropleiding heeft Hans op de GTS gezeten, waar hij een bakkersopleiding heeft gevolgd. Daarna is hij vervroegd in militaire dienst gegaan (hij was toen 17 jaar oud), maar bakker is hij daarna nooit geweest. Dit kwam onder meer door zijn voormalige overbuurman Jan Roelands, met wie hij in zijn vrije tijd geregeld ging stukadoren. Dit beviel zo goed dat dit uiteindelijk zijn beroep is geworden,vanaf zijn 18 e is hij in dienst gekomen van de fa. Dillisse in Breda. Na zo’n 8 jaar in dienstverband vond hij het tijd om op eigen benen te gaan staan, waarna hij een eigen bedrijf startte in Rijsbergen. Eerst vanuit zijn toenmalige woning aan ’t Boske, toen een verhuizing naar de Waterman en tot slot naar de huidige vestiging aan De Waterman.
Eigen bedrijf
Dat gebeurde in april 1998 en het ging vanaf het begin al heel goed, in september 1998 nam hij namelijk al zijn eerste personeelslid in dienst. Het bedrijf is gedurende de ruim 25 jaren dat het bestaat steeds verder gegroeid, momenteel werken er gemiddeld 30 tot 35 mensen voor het bedrijf, die overigens niet allemaal in vaste dienst zijn. Men is actief op diverse gebieden: zowel in de
nieuwbouw als in de renovatie. Onder dit laatste vallen ook bijzondere projecten, zoals de Basiliek, het klooster in Oudenbosch en de machinefabriek in Vlissingen. Maar men houdt zich ook bezig met kelderafdichtingen. Dit soort klussen vragen natuurlijk specifieke vaardigheden, maar een relatief groot bedrijf als Stukadoorsbedrijf van Baal heeft hiervoor voldoende deskundigheid in huis.
Het werkgebied strekt zich uit vanaf Zeeland tot aan Rotterdam, richting Tilburg en tot aan de grens met België. Zo is men dus actief in een groot deel van Zuid-West Nederland. Om met name de Zeeuwse markt te bedienen, is er sinds een aantal jaren ook een bedrijfsvestiging in Goes.
Opleidingscentrum West-Brabant
In 2018 bleek het steeds lastiger te worden om geschikt personeel te vinden voor zijn bedrijf. Hij heeft toen het initiatief genomen om Opleidingscentrum West-Brabant op te richten. Het pand waar men deze opleiding kan volgen is ook gevestigd aan De Waterman. Opleidingscentrum West-Brabant
startte in juni 2018 en hier krijgen de leerlingen enkele dagen per week praktijklessen krijgen in 18 lesboxen. Theorie wordt verweven in de lessen, maar daar worden ze niet op getoetst. Als ze slagen voor de proeve van bekwaamheid krijgen ze een erkend branche certificaat op niveau 1. Mochten ze dat willen - en sommige jongens doen dat ook - kunnen ze daarna doorstromen naar niveau 2. Het komt erop neer dat de helft verder gaat leren en dat de andere helft aan de slag gaat als stukadoor. Hans is van mening dat als deze kinderen positieve aandacht krijgen en het gevoel krijgen dat ze worden gehoord, zij vaak in staat zijn met positief resultaat de opleiding af te ronden. Men werkt nauw samen met de leerplichtambtenaren van gemeenten in de regio (Regionaal Bureau Leren West-Brabant). Van hieruit wordt verzocht om leerlingen te plaatsen die niet naar het reguliere onderwijs willen of hier om één of andere reden uitvallen, maar wel verplicht zijn om tot de leeftijd van 18 jaar onderwijs te volgen. In het opleidingscentrum krijgen deze de kans om zich te bekwamen als stukadoor, maar sinds enige tijd kan men ook worden opgeleid tot timmerman, metselaar of schilder. Dit alles onder begeleiding van leermeesters op de werkvloer, hiertoe wordt samengewerkt met onderwijsinstelling Curio. Hier door kunnen ze ook een MBO 1 diploma halen. Oudste dochter Demi is samen met Hans verantwoordelijk voor het functioneren van het onderwijscentrum.
Hoofdsponsor VVR
Met ingang van het nieuwe seizoen zal Hans met zijn bedrijf hoofdsponsor van VVR zijn. Gevraagd naar zijn motivatie om dit te willen worden, antwoordt hij dat hij het belangrijk vindt om de club te steunen. De selectie moet een eenheid vormen en men is de laatste weken op dit punt op de goede weg wat tot uitdrukking komt in de uitstekende resultaten die worden behaald. Dit heeft zijn uitstraling op de rest van de vereniging, waarbij de andere teams net zo belangrijk zijn. De voetbalvereniging heeft immers een belangrijke sociale functie in ons dorpje.
Hans, bedankt voor het leuke interview en de enthousiaste en begeesterende manier waarmee jij over jouw bedrijf en het opleidingscentrum praat en waarmee velen een kans krijgen op de arbeidsmarkt.