• Deze keer was het tijd voor een duo-interview, en wel met Ria en Piet Lips. Ria (66) is geboren op een plek net over het viaduct van de A16, waar nu bedrijventerrein Hazeldonk ligt. Piet (73) is afkomstig uit Breda en is geboren vlakbij de Overasebaan, dus net over de voormalige gemeentegrens met Rijsbergen. De ouders van beiden hadden een gemengd agrarisch bedrijf en als oudsten in de gezinnen waarin ze waren geboren, waren ze al jong gewend om thuis bij te springen om de ouders te helpen. Beiden hebben elkaar tijdens het uitgaansleven leren kennen. Ze hebben een zoon (John, 43 jaar oud) en 2 kleinkinderen: Mika van 11 jaar en Cloë van 9 jaar. Pas onlangs kon Ria haar kleinkinderen weer knuffelen. Omdat de vrees voor het krijgen van corona groot was, heeft ze dit bijna 1,5 jaar lang niet kunnen doen.

  Werkzame leven

  Zoals hiervoor gesteld, moesten beiden al op jonge leeftijd leren de handen uit de mouwen te steken. Ria al op zeer jonge leeftijd. Ze moest al jong stoppen met school, vanwege de zwakke gezondheid van haar moeder. Deze kampte al lang met hartproblemen en haar gezondheid was op een gegeven moment zo verslechterd, dat Ria moest stoppen op school om thuis bij te springen en onder andere voor haar moeder te zorgen (wat ze eigenlijk al vanaf haar 11 e  deed...). Haar wens om op de kunstacademie haar artistieke talent te ontplooien werd haar hiermee helaas ontnomen.

  Ria werd zelfstandig pedicure en dit vak heeft ze bijna 25 jaar mogen uitoefenen. Hieraan kwam aan abrupt einde, toen ze in 2002 een acute alvleesklierontsteking kreeg en met spoed naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Wrang detail is dat dit op haar verjaardag (5 juli) gebeurde op elke datum jaren daarvoor ook haar moeder overleed.... Ze lag vervolgens maar liefst 7 maanden in het ziekenhuis, waarvan ze 4,5 maand kunstmatig in slaap is gehouden. Daarna moest ze nog 6 maanden naar de revalidatiekliniek, zodat ze uiteindelijk 13 maanden van huis is geweest. Gelukkig was de werkgever van Piet zo goed om hem gedurende een flink deel van deze periode buitengewoon verlof te geven (dit was vooral te danken aan het feit dat Piet gedurende de 15 jaar dat hij bij zijn baas werkzaam was niet één dag ziek was geweest en dat hij zich verder ook een betrouwbare werknemer toonde). Maar uiteindelijk was het gevolg dat Ria aan een rolstoel is gekluisterd en vervolgens de nodige andere aandoeningen heeft gekregen (onder andere een ontstoken linkerarm en diabetes). Ze moet als gevolg hiervan dagelijks vele (zware) medicijnen slikken. Piet werd op 19-jarige leeftijd vrachtwagenchauffeur. Hij begon bij bakker Herman de Leeuw en bezorgde daar ook de bestellingen met de bestelbus. Vervolgens kwam de diensttijd) en daarna is Piet op de vrachtwagen terecht gekomen. Na zijn trouwen ging Piet in het slachthuis werken, maar na 10 jaren begon de vrachtwagen weer te trekken en was hij vaak lange tijd (onder)weg. Onder andere in het veevervoer bij diverse werkgevers en bij Anton Rijvers bij de veiling in Rijsbergen. De laatste 25 jaar heeft Piet gewerkt in het tankvervoer (Gentenaar in Moerdijk, later overgenomen door GCA). In 2009 mocht Piet op 61-jarige leeftijd gaan genieten van zijn pensioen en werd hij mantelzorger voor Ria.

   

  De voetbalcarrières van Ria en Piet

  Ria begon te voetballen bij de café De Kruispad bij Sjuul Theuns. Daarna is ze gaan spelen van V.I.O.S. bij Jan van Keeje. In 1975 kwam ze bij de toen net opgerichte damesafdeling van VVR terecht, in welk team ze altijd als linksback heeft gespeeld. Ze heeft tijdens haar voetbaltijd enorm genoten van de vriendschap en de steun die ze kreeg. Naast haar voornoemde gezondheidsproblemen, had ze toen ook al veel last van haar heup. Uiteindelijk is ze geopereerd bij de Maertens kliniek in Nijmegen, waar men gespecialiseerd was in gecompliceerde operaties zoals Ria die moest ondergaan. Men vertelde haar dat ze geluk had gehad, dat ze bij het voetballen jaar haar heup niet had gebroken. Het kwam er in elk geval op neer dat ze met voetballen moest stoppen.

  Piet is begonnen met voetballen in Effen en toen hij 18/19 jaar oud was, ging hij bij VVR voetballen (samen met Theo Martens en Kees van Hoof). Reeds in de 1e  wedstrijd ging het mis en liep hij een lelijke beenbreuk op. Waarna een periode in het ziekenhuis volgde. Er werd een plaat in zijn been aangebracht, welke 2 jaar moest blijven zitten. Daarna is Piet weer gaan voetballen en speelde hij de laatste jaren in het veteranenteam.

   

  Piet en Ria als vrijwilligers

  Ria was één van de voorvechtsters van het damesvoetbal bij VVR. In de beginjaren werd hier bij VVR meewarig naar gekeken (overigens niet alleen bij VVR) en hoorden de dames bijvoorbeeld bij de jeugdafdeling en viel niet onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. Samen met Koosje Beckers kwam Ria in het bestuur terecht. Destijds een unicum in de voetbalwereld, ze waren de eerste vrouwelijke bestuursleden in de regio! Ria geeft aan dat vrouwen toch anders denken dan mannen, waardoor ze een meerwaarde zijn in een mannenbolwerk dat een bestuur van een voetbalvereniging meestal is. Ria is ook enkele jaren penningmeester geweest. Zeker in die periode een tijdrovende klus, bijvoorbeeld omdat de contributie 2x per jaar via acceptgirokaarten moest worden geïnd, die ook nog eens door Ria bijna allemaal huis aan huis werden bezorgd. Een leuke anekdote in deze periode is dat Jan Beckers aan Ria vroeg om bij de entree te gaan staan voor de entreekaarten, Jan moest iets anders doen. Waarop Jan met het geldpotje naar een gat in het hek rond het (toenmalige) A-veld liep en aan enkele VVR-supporters die geregeld door dit gat naar binnen kropen vroeg netjes hun entreegeld te betalen....

  Piet is 9 jaar lang leider en 5 jaar trainer van de dames geweest. Je mag wel zeggen dat dit een zeer succesvolle periode was: de dames kwamen uiteindelijk in de hoofdklasse terecht, destijds de hoogste klasse bij de dames. Men heeft 3 jaar in deze klasse gevoetbald. Piet heeft de cursus KNVB-scheidsrechter gevolgd en jaren gefloten voor de KNVB. Maar velen zullen Piet ongetwijfeld kennen als grensrechter bij VVR 1 kennen. Met een onderbreking van één jaar (toen hij ging parachutespringen) heeft hij 15 jaar gevlagd onder meerdere trainers.

   

  Hobby’s

  Ria had ooit de wens om naar de kunstacademie te gaan, hiervoor is aangegeven dat dit niet kon. Desondanks heeft ze zich geweldig ontwikkeld als kunstenares. Ze heeft erg mooie airbrush- schilderijen gemaakt (een airbrush is een kleine, op basis van lucht werkende verfspuit die verschillende inkt- en verfsoorten kan verwerken). Maar ze kan ook prachtige “gewone” verfschilderijen maken en ook het maken van beelden gaat haar goed af. In de woonkamer zijn enkele mooie resultaten te bewonderen. Soms gaat Ria nog kijken bij VVR, het moet dan wel goed weer zijn.

   

  Piet is al 40 jaren lid van het Gilde St. Bavo en samen genieten ze natuurlijk van hun zoon, schoondochter en kleinkinderen.

   

  Ria en Piet: erg bedankt voor het interview!