• Peter van Heusden is 65 jaar oud, geboren in Rijsbergen, na enkele jaren verhuisd naar Etten-Leur en nu weer ruim 40 jaar woonachtig in Rijsbergen. Hij is getrouwd met Dymphy en ze hebben 2 dochters: Britt en Jill. Britt heeft een relatie met Victor en Jill is getrouwd met Joris en zij hebben sinds 7 maanden een zoontje met de naam Jez. Het spreekt voor zich dat Dymphy en Peter erg trots zijn op hun kleinzoon (maar uiteraard ook op hun dochters en schoonzonen). In hun woonkamer is een flinke hoek ingeruimd waar hun kleinkind zich kan vermaken.

  Zijn werkzame jaren
  Peter is iemand die al op jonge leeftijd wist waar zijn toekomst zou liggen: bij het onderwijs. Reeds op de lagere school rond de leeftijd van 8 jaar had hij al deze overtuiging, na afronding van de lagere school werd een vervolgstap gezet op de KSE in Etten-Leur waar hij uiteindelijk het Atheneum B-diploma haalde. Zijn voornemen om in het onderwijs werkzaam te willen zijn werd hier versterkt door Jos Martens (leraar aardrijkskunde), die bij Peter de liefde voor het vak nog verder vergrootte. Jos bleef daarna een rode draad in het leven van Peter vormen, want na het behalen van een diploma op de lerarenopleiding bij het Moller Instituut (aardrijkskunde en geschiedenis) kwam Peter als 22-jarige als aardrijkskundeleraar terecht in de brugklas op de KSE en werden Jos en Peter collega’s van elkaar.
  Al op jonge leeftijd had Peter uitgesproken ideeën over het onderwijs en had hij al ambities voor een leidinggevende functie. Uiteindelijk bleef Peter 41 jaar werkzaam op de KSE, heeft hij hier verschillende functies vervuld en werden zijn ambities bewaarheid: hij werd uiteindelijk rector van de KSE. Het spreekt voor zich dat Jos later maar wat trots was op zijn voormalige pupil.
  Overigens heeft Peter in zijn werkzame leven ook nog op de avondschool les gegeven en is hij eigenaar geweest van een maatschap OEL, een opleidingsinstituut in Etten-Leur. Toen hij rector werd van de KSE was deze dubbelfunctie niet meer te combineren en heeft Dymphy dit bedrijf van hem overgenomen. Peter heeft een aantal jaren geleden afscheid genomen van de KSE met het voornemen van zijn pensioen te gaan genieten, maar het Reynaert College in Hulst zocht een tijdelijke directeur en sinds april 2021 is Peter hier dan ook directeur, welke functie per 1 april a.s. zal eindigen. Wel zal hij op projectbasis nog de nieuwbouw van deze school begeleiden.

  Zijn sportieve jaren
  Als jonge jongen is Peter dankzij Jos Martens gaan voetballen bij Internos, Jos was in die jaren één van de bepalende figuren van deze voetbalvereniging. Al snel stopte Peter echter met het veldvoetbal vanwege de Midgetgolfclub Etten-Leur. Peter bleek zeer bedreven in deze sport te zijn en op jonge leeftijd behaalde hier met midgetgolf hoge scores en speelde hij tijdens het NK en bij toernooien in Duitsland en Italië. Rond zijn 18e stopte hij hiermee en ging hij zaalvoetballen in Etten-Leur. Na zijn verhuizing naar Rijsbergen en nadat de sporthal in Rijsbergen was geopend ging hij spelen bij garage Hessels met o.a. Tommy Kerstens en Kees Daemen. Met zaalvoetbal is Peter gestopt toen hij 40 jaar was.
  Eén van zijn kwaliteiten als zaalvoetballer was zijn conditie en ook zijn fanatisme. Deze eigenschappen kon hij later goed kwijt bij het fietsen, zowel op de racefiets als op de mountainbike. Zo heeft Peter in 2012 de Alpduzes gefietst en in 2018 de Colsensation (driemaal de Mont Ventoux}. Het lukte hem daadwerkelijk om in 2012 liefst 6x de Alp d’Huez op te fietsen, en dat op een leeftijd van 56 jaar!

  Zijn maatschappelijke taken
  Peter is een type dat niet kan stilzitten en niet de gehele avond voor de TV hangt. Hij onderneemt graag dingen en heeft in die zin het ondernemersbloed van zijn vader door zijn aderen stromen. Peter wil ook graag iets bereiken en vooral op organisatorisch gebied. Dit heeft geleid tot vele functies bij diverse organisaties, welke in veel gevallen wel raakvlakken hebben met het onderwijs. Het voert te ver om al zijn taken uit het heden en verleden op te sommen, maar sommige van zijn huidige taken zijn adviseur van Stichting Katholiek Onderwijs Rijsbergen, voorzitter beroepscommissie examens Zeeland Besturen VO Zeeland, voorzitter van Raad van Commissarissen van de Rabobank, lid van de Adviesraad Zusters Franciscanessen van Etten, voorzitter Regionaal Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Tilburg, lid Raad van Toezicht Stichting Rebound en lid Raad van Toezicht Stichting Nieuwe Nobelaer.
  Maar de reden dat hij is geïnterviewd is natuurlijk het feit dat hij ruim 7 jaren voorzitter is geweest van VVR. Hij is hiervoor in 2012 benaderd en uiteindelijk heeft hij hiertegen ja gezegd. Enerzijds omdat hij veel VVR-leden kende en de club graag wilde helpen. Anderzijds omdat Peter de nodige uitdagingen zag op organisatorisch gebied. Hij kijkt terug op mooie jaren bij de club, waar hij deel uit maakte van een bestuur dat een eenheid vormde en waarvan de leden veel voor elkaar over hadden.

  Hoogte- en dieptepunten
  Zijn periode als voorzitter van VVR wordt overschaduwd door de vele VVR-leden waarvan tijdens zijn voorzittersperiode afscheid moest worden genomen. Als voorzitter van VVR moest hij de afscheidsredes uitspreken en in sommige gevallen ging het om mensen die hij ook persoonlijk, buiten VVR, erg goed kende. Zoals Thijs Vermeeren die met vrienden een aantal keren op bezoek kwam bij familie van Heusden en Peter van Bedaf die samen met broer Hans hun huis heeft verbouwd. Maar natuurlijk ook leden zoals Jos Martens en alle anderen, al met al heeft VVR in enkele jaren de nodige dragende mensen verloren en het is niet simpel om de leegte die zij hebben achter gelaten op te vullen. Op dit punt zijn er ook zorgen voor de toekomst van VVR. Er zijn gelukkig wel een aantal jongeren opgestaan om VVR te ondersteunen, maar het zijn toch nog grotendeels de ouderen waar VVR het van moet hebben. Peter hoopt dan ook dat meer leden opstaan en VVR gaan ondersteunen.
  Een hoogtepunt is de promotie van VVR 1 en de strakke organisatie welke men heeft kunnen achtergelaten, welk resultaat is bereid in een goede onderlinge sfeer.

  Hobby’s
  Duidelijk is dat er met de vele werkzaamheden weinig tijd is voor andere hobby’s, maar Peter en Dymphy gaan graag en veel wandelen met de honden en ze proberen ook van tijd tot tijd naar hun vakantiehuis op de Veluwe te gaan. En een etentje met het gezin of vrienden slaan ze ook niet af, nu de coronacrisis op zijn einde lijkt te lopen, kan dat hopelijk ook weer meer buiten de deur gaan plaatsvinden.
  Peter, bedankt voor het interview!