• Jack Mathijssen is 65 jaar oud en geboren en getogen in Rijsbergen. Hij is inmiddels 11 jaar getrouwd met Ans en samen wonen ze heerlijk in hun woning aan de Hofdreven. Jack kan worden gekenmerkt als een ondernemend en ontdekkend type, en naar eigen zeggen ook behoorlijk eigenwijs (dat volmondig wordt beaamd door zijn vrouw). Maar naar zijn mening is deze eigenwijsheid ook noodzakelijk om tot iets te komen. Uit zijn levensverhaal komen al deze eigenschappen overigens wel naar voren.

  Zijn werkzame jaren
  Na de HAVO en vervolgens de PA (Pedagogische Academie) te hebben afgerond, kwam Jack voor zijn eerste baan terecht bij de St. Bavoschool in Rijsbergen, in de 3e klas (nu heet dat groep 5). Hij was toen 21 jaar en na enkele jaren kwam hij te werken bij de Princentuin in Breda in het lager agrarisch onderwijs. Hier werd ook individueel onderwijs gegeven en Jack komt nog geregeld agrariërs in Zundert tegen die hij toen in de klas heeft gehad en momenteel zogezegd “goed boeren”. Na 18 jaar bij deze school voor de klas te hebben gestaan is Jack gaan zwerven in onderwijsland en heeft hij gedurende 6 jaar les gegeven in onder meer Steenbergen en Ossendrecht.
  Zo rond zijn 50e levensjaar begon de reuma, waarvan hij reeds op jonge leeftijd (vooral in zijn rug) last had, hem teveel parten te spelen. Zo erg, dat hij grotendeels werd afgekeurd voor een baan in het onderwijs, vooral een baan waarin je veel moet staan hetgeen niet goed is voor de rug. Daarna volgden de nodige weken tijdens welke werd gepiekerd over hoe zijn werkzame leven nu moest worden vervolgd (met enkele slapeloze nachten) en werden enkele ideeën geboren en vervolgens weer verworpen. Tot op het moment dat een collega van hem met het idee op de proppen kwam om begrafenisondernemer te worden, omdat deze er nog niet was in de gemeente Zundert.
  Dit bleek een gouden greep te zijn en tot voor kort heeft Jack dit beroep uitgeoefend, vooral mensen uit de gemeente Zundert maar ook uit andere gemeenten. Recent heeft Jack zijn bedrijf verkocht en geniet hij nu van zijn pensioen.

  Zijn sportieve jaren
  Eerlijk is eerlijk: Jack was als voetballer geen natuurtalent. Soms zo erg dat ploeggenoten hem tijdens de wedstrijd opdroegen zich vooral niet buiten de middencirkel te begeven…. Jack is redelijk laat begonnen in de B-jeugd van VVR, vlak na de verhuizing van het oude voetbalveld naar sportpark De Laguiten, in een periode dat er nog geen competitie werd gespeeld in KNVB-verband (hierover later meer). Bij de senioren heeft hij op zondag gevoetbald in achtereenvolgens VVR 3 en VVR 5 en na een uitstapje naar het wilde voetbal bij Jan Bruijns heeft Jack tot zijn 30e gevoetbald in VVR zaterdag 2.
  Na zijn voetbalcarrière is Jack fanatiek gaan hardlopen en heeft hij diverse malen de St. Bavoloop en de halve marathon gelopen en enkele malen de kwart-triatlon In Zundert gedaan. Ook heeft hij veel gewandeld (bijvoorbeeld de halve Kennedymars) en is hij fanatiek speler geweest bij tafeltennisvereniging Stik in Rijsbergen.

  Zijn maatschappelijke taken
  Zoals hiervoor gezegd is Jack een ondernemend type en hierdoor heeft hij ook tal van maatschappelijke taken gehad binnen het Rijsbergse. Op jonge leeftijd werd Jack bijvoorbeeld al leider van de C-jeugd van VVR (samen met Rinus Jacobs (De “Wapse”)). Hiervoor werd hij benaderd door Theo Holthuizen en die vroeg hem ook in de jeugdcommissie zitting te nemen. Gedurende 2 perioden heeft hij hierin zitting gehad en zoals gezegd speelde de jeugd van VVR in zijn eerste periode nog geen competitiewedstrijden in KNVB-verband, maar werd een onderlinge competitie verspeeld met zusterverenigingen zoals Zundert en Moerse Boys. Elke zaterdag gingen de jeugdteams van VVR per fiets op pad om hun wedstrijden te spelen. Al snel daarna werd ook deelgenomen aan de competitie van de KNVB. Bij VVR heeft Jack ook jaren als leider deelgenomen aan de jeugdkampen van VVR en ook heeft hij zitting gehad in de redactie van de VVR-klanken. Er was zelfs één jaar waarin hij in zijn eentje de redactie van de VVR-klanken vormde en dus het gehele blad zelf moest volschrijven (of teksten moest verzamelen). Jack is samen met Theo ook nog een jaar leider geweest van het tweede meisjes- en damesteam dat bij VVR in het leven werd geroepen en is daarna hiervan nog trainer geweest. Tot slot had Jack namens de jeugd zitting in het feestcomité van VVR 50, waar hij verantwoordelijk was voor de organisatie van de feestdag voor de jeugd (een spelletjesdag).
  Na zijn periode als vrijwilliger bij VVR is Jack nog secretaris geweest in het bestuur van de zaalvoetbalcompetitie (Jack heeft zelf ook jaren in de zaal gevoetbald) en is hij voorzitter geweest van Stik. Verder is hij één jaar na de oprichting lid geworden van de ROS (Rijsbergse Omroep Stichting) en heeft hij vele filmreportages gemaakt en is hij hier ook presentator geweest.
  Tot slot is hij 5 jaar lid geweest van de Raad van Elf en is hij politiek actief geweest in het bestuur van het CDA.

  Anekdotes
  Een keer toen hij met VVR 5 had gevoetbald, stond een dameselftal vol ongeduld voor het kleedlokaal te wachten om zich om te kleden voor hun wedstrijd. Eén van de spelers liep toen in zijn Adamkostuum een rondje rond het veld en riep: Nu heb je het wel gezien en wil ik eerst op mijn gemak douchen voordat jullie in het kleedlokaal mogen komen… Een week later in een wedstrijd tegen Wernhout miste Jack als verdediger een bal, waardoor bijna een eigen doelpunt ontstond. Dezelfde speler als hiervoor genoemd gaf Jack opdracht om maar in de voorhoede te gaan staan, daar kon hij tenminste geen schade aanrichten. Jack was zo boos dat hij de eerste de beste bal hard op zijn slof nam, welke met een stuiter in de goal van Wernhout verdween. Kort daarop kreeg VVR een corner die Jack in de kruising van het doel van de tegenstander schoot. En dat als een verdediger die niet vaak scoorde

  Hobby’s
  Een grote hobby van Jack en Ans is genieten van vakanties. Jack heeft in heel wat werelddelen vakantie gevierd, maar vanwege gezondheidsproblemen is dit nu helaas niet meer mogelijk. Om dezelfde reden hebben ze afscheid moeten nemen van hun camper, waarmee ze jaren door Europa en Nederland hebben getoerd. Maar het huren van een vakantiehuis in Nederland of bijvoorbeeld de Elzas zijn dingen waarop ze zich vooraf erg op kunnen verheugen. Ook uit eten (met een lekker wijntje erbij) stellen ze erg op prijs. Jack zit tot slot bij de biljartclub in Het Kaffee en vult zijn vrije tijd met het opstellen van een fietsboekje met 10 routes in het West-Brabantse land. Dit boekje zal naar verwachting in mei verschijnen en de opbrengst hiervan zal ten goede komen van het project “Tashi Delek” voor enkele dorpjes in Nepal.

  Jack, bedankt voor het interview!