• De volgende in de rij van interviews met oud-bestuursleden is Henny Jochems.

Henny komt uit een gezin waarin voetbal een belangrijke plaats innam. Vader Piet heeft gevoetbald en heeft o.a. ook in het bestuur van VVR gezeten, moeder Riet heeft als keepster gespeeld bij LOS VVR en zus Jolanda heeft gevoetbald bij VVR en is al jaren actief achter de bar bij VVR. Toch sloeg het voetbalvirus relatief laat toe bij hem, hierover later meer.
    In zijn werkzame leven is Henny in dienst geweest bij de gemeente Etten-Leur. Sinds 2019 is hij gestopt met werken en geniet hij van zijn vrije tijd, die overigens goed wordt gevuld. Ook hierover later meer.

Hoe kwam Henny bij VVR terecht?
    Aan Henny is geen groot voetbaltalent verloren gegaan. Op het veld heeft hij nooit gevoetbald (althans niet in competitieverband), maar in de zaal heeft hij wel jaren gespeeld. Hij is dus niet langs de gebruikelijke weg actief geworden bij VVR (als ouder van een bij VVR spelend kind of na zijn actieve voetbalcarrière). De oorzaak hiervan waren zijn vrienden. Die waren al wel lid van VVR en uit de verhalen dat dit toch wel een gezellige club was, begon het bij Henny te kriebelen en kwam hij in de jeugdcommissie terecht. Hij houdt wel van gezelligheid, ook hierover later meer.

De jeugdcommissie
    Henny kwam in 1991 terecht in de jeugdcommissie. De eerste jaren was hij coördinator van de scheidsrechters, wat betekende dat hij ervoor moest zorgen dat alle jeugdteams voorzien werden van een scheidsrechter. Bekende namen uit die tijd zijn o.a. Rinus van Bedaf en Goof Haazen. Ook is hij toen jeugdleider van de E-jeugd geweest, samen met Fred v.d. Kloot. Dat kwam omdat het niet lukte om voor alle teams een leider te vinden. Later werd hij penningmeester in de jeugdcommissie, een functie overigens die hij bij meerdere verenigingen heeft vervuld. Hierover later meer…

Het bestuur van VVR
    In 2000 werd hij lid van het bestuur. Jawel, in de functie van penningmeester. Voor zijn tijd werd de boekhouding van VVR nog op papier gedaan, hij heeft ervoor gezorgd dat dit sindsdien op digitale wijze gebeurt. Hij kijkt met veel plezier terug op deze tijd. Onder leiding van (de helaas overleden) Jos Martens en samen met Peter van Dongen, Johan Michielsen, Peter Arnouts, Elviere Roks, Frank v.d. Kloot, Ad Magilse en André Haast ontstond een gezellige en hechte club mensen. Er kon en moest natuurlijk flink worden gewerkt om de club draaiende te houden, maar na afloop van vergaderingen werd er gezellig nagepraat onder het genot van een pilsje tot in de vroege uurtjes. Zoals eerder aangegeven hecht Henny hier veel waarde aan, het is natuurlijk zo dat je hierdoor nog meer voor elkaar door het vuur gaat en hiervan ook veel positieve energie krijgt. Het is tekenend dat alle mensen die destijds het bestuur van VVR vormden, voor zover zij niet overleden zijn, nog steeds op één of andere manier actief zijn bij VVR.

Hoogte- en dieptepunten
    Als dieptepunten bij VVR moeten natuurlijk het overlijden van Jos Martens en Peter van Bedaf worden genoemd, wat ook geldt voor het overlijden van Thijs Vermeeren. Hiermee niet te vergelijken, maar niet leuk: de bestorming van de kantine door een groep spelers van Amstelwijck vanwege een gestolen jas.
    Een hoogtepunt in die periode is viering van het 75-jarig bestaan van VVR in 2006. Dit is groots gevierd, o.a. in een grote tent die toen op het B-veld heeft gestaan tijdens het een hele week durende feest. Henny zat als penningmeester ook in het feestcomité VVR 75. Ook zeer gedenkwaardig was de promotie van VVR 1 naar de 3e klasse, voor het eerst in het bestaan van VVR. Onvergetelijk was de uittocht met o.a. 2 bussen naar Luctor ’88 in Zeeland. De overwinning en de promotie zijn toen zeer uitbundig gevierd.

Andere taken bij VVR
    Na de opening van de nieuwe kantine in 1997 maakte Henny deel uit van een groep weekverantwoordelijken, die het gehele weekend en op dinsdag- en donderdagavond verantwoordelijk waren voor de kantine en achter de bar stonden. Een pittige tijd. Overigens staat hij nog steeds van tijd tot tijd achter de bar (althans: voor de coronaperikelen). Sinds jaren is Henny al actief als fotograaf bij allerlei feesten en evenementen bij de club en nu nog steeds bij het jeugdtoernooi. Van hem de gevleugelde woorden: “gelukkig hebben we de foto’s nog”.
    Helaas moet hij constateren dat er relatief weinig jongeren bij VVR actief zijn als vrijwilliger, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. De club draait op een grote groep van wat oudere vrijwilligers en de boodschap die Henny wil meegeven is dat het vrijwilliger zijn van een club als VVR veel voordelen heeft. Je leert met veel mensen (ouder en jonger) omgaan, je doet hier veel levenservaring mee op en krijgt hierdoor veel positieve energie. En bovendien: je kunt hiermee vrienden voor het leven opdoen!

Voormalige en huidige hobby’s
    Hij is vroeger o.a. actief geweest als discjockey en heeft badminton gespeeld. Bestuurlijk is hij onder meer penningmeester geweest van de Stichting Zaalvoetbalcompetitie Rijsbergen, waarvan hij ook voorzitter is geweest.
    Naast zijn hudige taken bij VVR heeft Henny nog steeds een passie voor muziek. Zo drumt hij in de hofkapel van de carnavalsvereniging (Aopnormaol). Drummen doet hij ook bij een sambaband uit Breda: Maisquenada. Bij de harmonie in Rijsbergen is hij daarnaast penningmeester. En zwemmen en wandelen zijn ook activiteiten die hij graag onderneemt. Tot slot is op vakantie gaan ook iets wat hij veel en graag heeft gedaan. Zo heeft hij een jaar geleden een zeilreis gemaakt van enkele maanden van Nederland naar Zuid-Amerika. De verveling kan dus niet toeslaan, alhoewel deze coronatijden natuurlijk wel vervelend zijn.