• Een oud-bestuurslid aan het woord: Hans van Meer

  De volgende in de rij van oud-bestuursleden is Hans van Meer. Hans is geboren en getogen in Rijsbergen en is 47 jaar oud. Sinds 1993 heeft hij een relatie met Willemijn en samen hebben ze 2 kinderen: Tom van 17 jaar en Sara van 14 jaar oud. Beiden kinderen hebben de voetbalgenen van hun vader meegekregen en voetballen al weer een tijdje bij VVR.
  Na de HAVO en de middelbare detailhandelsschool (Florijncollege), is Hans aan de HEAO gaan studeren in de bedrijfseconomische richting. In zijn laatste jaar op de HEAO werd Hans voor zijn stage uitverkoren om in Mozambique aan de universiteit in Maputo te gaan werken. Samen met eenstudiegenoot mocht hij hier de administratie van de universiteit op poten gaan zetten. Vooraf natuurlijk best een avontuurlijke stap (enkele jaren daarvoor werd er in dit land nog oorlog gevoerd), maar achteraf heeft Hans hier zeker geen spijt van gehad. Hij heeft er een voorliefde voor Afrika aan overgehouden en samen met zijn gezin heeft hij enkele jaren geleden een mooie vakantie in Kenia gevierd.

  Maatschappelijk

  Na zijn studie is hij gaan werken bij een grote Exact softwaredealer in Sliedrecht/Eindhoven. Hij heeft hier roerige jaren meegemaakt: in 5 jaar tijd ontwikkelde hij zich van supportmedewerker naar supportmanager voor 4 vestigingen met 20 personeelsleden. Het betekende veel reizen naar Sliedrecht, Eindhoven en Heerenveen. Het was een periode waarin veel bedrijven werden overgenomen, waarbij veel uren werden gemaakt en na de werkweek Hans total loss was. Een burn-out lag op de loer en aangezien zijn vader toen 60 jaar werd, diende de gelegenheid zich aan dat Hans in de schoenenzaak van pa kon gaan werken. Dit beviel zo goed dat Hans in 2002 het stokje over nam en hij nu de 3e generatie van Meer is die een schoenenzaak in Rijsbergen exploiteert.

  De voetbalcarrière van Hans

  In 1980 begon Hans met voetballen bij de F-jeugd van VVR. Zoals zovelen van Hans zijn generatie waren Wim Foesenek en Rien Nouws hun eerste trainers op woensdagmiddag en werden de eerste beginselen van het voetbal bijgebracht. Gedurende zijn periode bij de jeugd kwam Hans in het 1e jaar bij een jeugdcategorie in het 2e team terecht en in het 2e jaar in het 1e team. Vanaf de B-jeugd lukte het niet meer om in de B1 of A1 terecht te komen, maar Hans kan terugkijken op een leuke tijd bij de jeugd. Hoogtepunten waren het feit dat hij in zijn 1e jaar topscorer werd bij de F-jeugd en dat hij in de kampioenswedstrijd bij de D1 de beslissende treffer scoorden (zijn teamgenoten van toen moeten dit tot hun grote ergernis nog geregeld aanhoren......).
  Bij de senioren heeft hij in veel elftallen gespeeld. Bijvoorbeeld in VVR 7 met onder andere Toine Graumans en Hans Lochten. Later kwam hij in VVR 4 terecht met onder meer Raymond Vlieks, Nico en Coen Arnouts en Guido Wouters. Later kwamen in VVR 4 veel oud 1e elftalspelers terecht zoals Wim Nederlof, Jurgen van Kuijck, Martijn v.d. Broek en Marc van Steen. Leiders waren toen Stan Haast en Ed Martens. Hans is overigens nog steeds actief als voetballer op vrijdagavond. In 7-tallen worden er gedurende 4 achtereenvolgende avonden wedstrijden gespeeld tegen tegenstanders uit de regio. Vanuit zijn begintijd is Hans nog de enige die bij VVR actief is als voetballer.

  Hans als vrijwilliger

  Eén jaar heeft hij in de activiteitencommissie van VVR gezeten, samen met o.a. Dennis Weijgers. Ook is hij redactielid geweest van de VVR-klanken. Van zijn hand is onder meer de bij sommigen van u misschien nog bekende rubriek De Botte en de Bijl. Samen met Willemijn heeft hij ook een aantal jaren de opmaak van het blad verzorgd.
  Toen zoon Tom ging voetballen, werd Hans trainer van zijn team. Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds trainer, hij heeft zelfs een trainersdiploma gehaald en heeft een jaar de JO15-1 getraind.
  Op dit moment traint Hans samen met Robert Franken de dames van VVR.

  Overigens heeft Hans naast zijn werk bij VVR nog meer vrijwilligerstaken vervuld. Zo heeft hij enkele jaren in het bestuur van de Rijsbergse zaalvoetbalcompetitie gezeten en is hij 4 jaar voorzitter geweest van de ROV (Rijsbergse Ondernemers Vereniging).

  Jeugdcommissie en bestuur van VVR

  Nog maar net trainer bij de jeugd, was het Nico Mathijssen die Hans polste voor een functie bij de jeugdcommissie. Hans stemde hiermee in en werd gelijk gebombardeerd tot voorzitter van de jeugdcommissie als opvolger van Donny Mensen. Een leuke groep mensen met o.a. Richard Dekkers, Anja Huijbregts, Andres Pinxteren, Ben Jochems en Wilm Verdonk.
  Als voorzitter van de jeugdcommissie kwam Hans ook in het bestuur terecht, hij heeft hier in totaal 6 jaar deel van uitgemaakt. Dit was best een spannende tijd, want op een gegeven moment waren er nog maar enkele bestuursleden over. Maar gelukkig werden o.a. Peter van Heusden, Frank Vermeeren en Ad Peemen bereid gevonden zitting te nemen in het bestuur. Ook op deze periode kijkt Hans terug als een leerzame tijd.

  VVR in het verleden en de toekomst

  Als je ruim 40 jaar rondloopt bij een vereniging als VVR, maak je natuurlijk veel dingen mee. Zo heeft Hans van nabij het ziekteproces van Thijs Vermeeren meegemaakt, onder andere omdat beiden in hetzelfde zaalvoetbalteam speelden. Dit heeft uiteraard grote indruk op hem gemaakt. Maar ook het plotselinge en onverwachte overlijden van onder meer Jos Martens en Peter van Bedaf zal niet snel vergeten worden.
  Hans geeft aan dat de kracht van de vereniging gelegen is in het samen doen. De wijze waarop van Thijs, Peter en Jos afscheid is genomen, is hier een treffend voorbeeld van. Maar mensen met elkaar verbinden en onderling bruggen slaan is erg belangrijk voor een vereniging. Het is jammer dat het steeds moeilijker wordt om voldoende vrijwilligers te vinden. Onze poule van vrijwilligers is aan het vergrijzen, alhoewel er gelukkig enkele jongeren zijn die de uitdaging aangaan.

  Hobby’s

  Zijn hobby’s liggen vooral op het sportieve vlak. Zo gaat hij wekelijks op woensdagochtend zwemmen, wordt er geregeld gefietst en gaat Hans ook van tijd tot tijd hardlopen. Dankzij de hond wordt er veel gewandeld en heeft het buitengebied van Rijsbergen weinig geheimen meer voor hem.

  Hans: erg bedankt voor het interview!