• Aan het woord: Cor Mathijssen

    Cor Mathijssen is geboren op 30 april 1951 en is dus jaar 70 jaar oud. Cor is getrouwd met Marian en samen hebben ze 3 kinderen: Judith, Edwin en Nico. Ook zijn er 2 kleinkinderen. Duidelijk is dat ze erg trots zijn op hun (klein)kinderen.

    Na de middelbare school wilde Cor eigenlijk verder gaan studeren. Omdat zijn vader op dat moment begon te sukkelen met zijn gezondheid en er met 11 kinderen heel wat monden te voeden waren, moest Cor samen met zijn broer Leo (de 2 oudsten van het gezin) gaan werken. Zo begon Cor als 17- jarige in 1968 aan zijn maatschappelijke carrière bij de belastingdienst in Breda. Toen hij van zijn werkgever mogelijk naar een andere locatie moest gaan reizen, ging hij op zoek naar een andere werkgever. In 1979 kwam Cor terecht bij de scholengemeenschap in Rucphen, waar hij de financiële administratie ging verzorgen. Hem staat nog goed bij dat op een gegeven moment bij een brand 4 leslokalen werden verwoest, wat de aanleiding was voor de bouw van een nieuwe school. Na 10 jaar had hij het hier wel gezien en ging hij een dienstverband aan met Thuiszorg Breda, waar door hem de salarisadministratie werd opgezet. Hier heeft hij enkele fusies meegemaakt en uiteindelijk is het bedrijf overgenomen door Careyn. Op 63-jarige leeftijd stopte Cor met werken, belangrijke aanleiding was het overlijden van broer Ruud.

    Cor als voetballer bij VVR

    Cor is relatief laat begonnen als voetballer. Eén van de oorzaken was dat hij lid was van de verkenners en hij als 15-jarige jongen eerst nog een kampweek in Teteringen moest meemaken, voordat hij zich mocht aanmelden bij VVR. Omdat zijn moeder net op dat moment vanwege een ontsteking aan de blinde darm in het ziekenhuis kwam te liggen, zag Cor zijn kans schoon. Al bij het opzetten van de tenten, pakte Cor zijn fiets en ging naar huis.... Overigens zat de belangstelling voor VVR er al langer in bij Cor. Samen met zijn vader ging hij namelijk al lang naar de wedstrijden van VVR 1 kijken.

    Hij begon als speler bij VVR 5, het hoogste A-jeugdteam dat toen nog op zondag speelde. Een jaar later volgde VVR 2 en als 17-jarige kwam Cor al in het eerste terecht. Zijn kwaliteiten waren zijn techniek, een goede trap en zijn kopkracht. In deze periode heeft Cor de nodige trainers meegemaakt, namelijk Jan Hanegraaf , Theo Holthuizen, Walter Langen en Ad Verheijen. Na 4 jaren in VVR 1 als back, begon Cor rugklachten te krijgen en moest hij helaas stoppen als speler. Rinus van Dongen was op zijn plaats zijn opvolger in VVR 1. Daarna heeft hij nog enkele jaren gevoetbald in de zaal.

    Zijn taken als vrijwilliger

    Samen met Wim Severijnen is Cor leider geweest van de B-jeugd. Ook van zijn zoon Nico is Cor leider geweest bij eerst de F-jeugd met Kees Daemen en daarna de E-jeugd met Frank van der Kloot. Tot slot mocht hij ook de A/B-jeugd begeleiden, waarvan hij overigens ook (net als bij de andere teams) de trainer was. Tot slot heeft Cor enkele jaren deel uitgemaakt van de redactie van de VVR-klanken. Hij heeft in deze periode enkele bekende sportmensen geïnterviewd, waaronder Kees Rijvers (toenmalig bondcoach), Jan Jansen (Winnaar Tour de France) en enkele spelers van NAC. Dit leverde enkele smeuïge verhalen op, hetgeen natuurlijk aantrekkelijk was voor het clubblad.

    Bestuurslid

    Toen Piet Jochems stopte als penningmeester, werd een opvolger gezocht. Omdat Cor wel enige financiële kennis bezat, werd hij benaderd en medio jaren zeventig heeft hij enkele jaren deze functie vervuld. Als jong broekie kwam hij in een bestuur terecht met ervaren bestuurders zoals Johan Matthijsen en Drik Daemen (Hup VVRrrrrrrr), dus door goed te luisteren heeft Cor hiervan veel geleerd. In zijn lange vervolgcarrière als bestuurslid van andere verenigingen en stichtingen, heeft Cor hier veel baat bij gehad.

    Wielrennen en hardlopen

    Zijn grote passie naast voetbal is natuurlijk wielrennen. Toen eind jaren zeventig een einde kwam aan de in Rijsbergen bekende en beruchte Hel van Oekel, vormde Cor met enkele bestuursleden van deze wielerwedstrijd het bestuur van profcomité Rijsbergen, waarin hij penningmeester werd. In 1979 werd de 1e  wedstrijd voor profs georganiseerd in Rijsbergen, in de gouden jaren van de Raleighploeg met o.a. Johan v.d. Velde. Samen met Boxmeer mocht men op de 1e maandag na het eindigen van de Tour de France een wedstrijd organiseren, natuurlijk een fantastische dag! Helaas volgde daarna een rechtszaak, welke werd verloren en moest door de KNWU een beslissing worden genomen die in het voordeel uitviel van Boxmeer. Daardoor kon in 1980 alleen een amateurronde worden verreden, welke door Rijsbergenaar Emiel Kerstens werd gewonnen en waar Johan v.d. Velde, Bert Oosterbosch, Wim van Est en Theo Koomen present waren om o.a. de winnaar te huldigen. In de daarop volgende jaren mocht wel weer een profronde worden georganiseerd, echter op een veel minder gunstige dag (namelijk begin augustus).

    Cor is iemand die oog heeft voor nieuwe ontwikkelingen en in Boxmeer ontdekte hij de grote belangstelling die er was voor een hardloopwedstrijd die werd georganiseerd voor de profronde. Samen met Janus Jochems, Ed Sligchers en Fons van Geel werd het idee opgevat om dit ook in Rijsbergen te gaan organiseren en zodoende ontstond de St. Bavoloop. Dit was gelijk een groot succes, onder andere omdat dankzij Ed Sligchers goede lopers aan de start kwamen in Rijsbergen. Door de vernieuwingen die in de loop der jaren zijn doorgevoerd (o.a. de kinderloop), is de St. Bavoloop nog steeds één van de betere loopwedstrijden in Nederland. Na 25 jaar zeer actief bestuurslid van de stichting St. Bavoloop werd Cor terecht onderscheiden met een Koninklijke onderscheiding.

    Verleden en heden VVR

    Cor kan goed relativeren, dus een degradatie kon hem niet van de wijs brengen. Wel heeft het overlijden van Wim Severijnen hem veel gedaan, onder andere omdat hij samen met Wim een leuke periode heeft gehad als leider bij de B-jeugd. Hij kijkt met veel plezier terug naar de voetbalkampen in Duitsland. Alhoewel de voetbalprestaties wel werden beïnvloed door het heerlijke Duitse gerstenat.... Ook een degradatiewedstrijd uit bij SCO in Oosterhout staat in zijn geheugen gegrift. Bij een 1-1 stand brak de lat van het doel (de VVR-keeper ging er “per ongeluk” aan hangen). Dit leidde niet tot een staking van de wedstrijd, want na reparatie van de lat werd de wedstrijd vervolgd en zelfs gewonnen door VVR. Dit werd gevierd in café Marktzicht, maar na enige tijd verscheen hier ook de scheidsrechter van deze wedstrijd. Deze was vanuit Oosterhout achtervolgd door mensen van SCO en moest zich hier schuil houden....

    Tegenwoordig volgt hij VVR nog steeds met belangstelling. Als Cor tijd heeft, bezoekt hij thuiswedstrijden van VVR. Volgens hem moet de ambitie van VVR blijven om zo hoog mogelijk te voetballen, maar wel op recreatieve wijze (dus geen spelers gaan betalen). Moerse Boys is wat dat betreft een goed voorbeeld voor VVR. Misschien een tip voor VVR foetje bal. Op zeer laagdrempelige manier worden kinderen van 3, 4 of 5 jaar door spelleiders en hun ouders de grondbeginselen van voetbal bijgebracht op een zeer speelse manier. Cor heeft dit gezien bij zijn kleinzoon in Rotterdam en is hier zeer enthousiast over.

    Hobby’s

    Cor past natuurlijk graag op zijn kleinkinderen en gaat geregeld op pad met Marian. Ook is Cor een actief fietser: met een aantal Rijsbergse kornuiten kruipt hij enkele malen per week op de wielrenfiets. Wandelen vindt Cor ook leuk en hierbij maakt hij vaak prachtige natuurfoto’s. Als een sociaal bewogen persoon, is hij actief als één van de coördinatoren van de buurtpreventie in Den Hooiberg.

     

    Cor, bedankt voor het interview en geniet van al jouw activiteiten!