• Een oud-bestuurslid aan het woord: Cees Martens

De derde in de rij van oud-bestuursleden is Cees Martens.

Cees is 75 jaren oud, is getrouwd met Lea en heeft een zoon (Jaap) en dochter (Hanne). Hij woont alweer 45 jaar in Rijsbergen in de Gommerstraat.

Zijn werkzame jaren

Zijn beroep is registeraccountant en in die functie heeft hij verschillende werkgevers gediend. Zo is hij begonnen bij KPMG, heeft hij daarna gewerkt bij Breda Allied Breweries en vervolgens in Europees verband in de brouwerijwereld in een holding. Hierna verliet hij deze wereld en ging aan de slag in de telefonie bij Alcatel in Antwerpen. Dit beviel niet zo, zodat hij uiteindelijk in de jaren negentig belandde bij Leijs ijzerwaren in Steenbergen/Roosendaal. Tot zijn pensioen in 2005 vervulde hij hier met veel plezier de functie van controller.

Cees als voetballer

Cees is afkomstig uit Sprundel, zodat hij bij de plaatselijke voetbalvereniging is begonnen. Hij was een technisch goede aanvaller en reeds op 16-jarige leeftijd kwam hij in het 1e van Sprundel terecht. Net in dat jaar speelde Sprundel in de 2e klasse, het hoogste niveau dat men ooit heeft behaald. Het voetbal was echter erg fysiek en als jonge en nog niet fysiek volgroeide voetballer werd hij vaak letterlijk de wedstrijd uitgeschopt. Dit heeft geleid tot enkele knie-operaties en na enkele jaren is hij in het kader van Sprundel terecht gekomen. Zo heeft hij aan de wieg gestaan van het pupillenvoetbal in Sprundel, was hij jeugdleider en -trainer en daarna hoofdjeugdtrainer.

Gedurende zijn actieve carrière als voetballer en trainer heeft hij ook zijn diploma’s gehaald (MULO, HBS en NIVRA).

Na zijn verhuizing naar Rijsbergen heeft Cees nog enkele jaren als middenvelder gevoetbald in VVR 4, maar ook in andere teams van VVR.

Zijn jaren in bestuur

Begin jaren negentig verkeerde VVR in financiële problemen. Vanwege zijn deskundigheid op het gebied van financiën werd hij dan ook benaderd om te proberen deze op te lossen. Cees werd in het seizoen 1993-1994 penningmeester bij VVR en heeft deze functie één jaar bekleed. Gelukkig kon VVR zich mede dankzij zijn inbreng ontworstelen uit de problemen, waarna de club uiteindelijk in rustiger vaarwater terecht kwam.

Hobby’s

Kort na zijn verhuizing naar Rijsbergen is Cees nog enkele jaren actief geweest in de plaatselijke politiek. Zo heeft hij op de lijst gestaan van Rijsbergs belang, waarvan Jos van Kuijck de lijsttrekker was. Daarna heeft hij op de lijst gestaan van de VVD.

Ook is hij 8 jaar penningmeester geweest van de Heemkundekring en heeft hij een aantal jaren deel uitgemaakt van de ledenraad van de Rabobank.

Zijn allergrootste hobby is echter het Gilde Sint Joris, een vereniging waarin met de grote kruisboog of St. Jansboog in wedstrijdverband geschoten wordt. Hij is zo’n 40 jaar lid van deze vereniging en hier heeft hij alle denkbare functies bekleed. In sportieve zin was hij uitermate succesvol, aangezien hij zich 3x achter elkaar tot koning heeft laten kronen (in 1989, 1995 en 2001). Dat betekende dat hij in 2007 keizer werd, en dat was de 2e keer in het bestaan van de vereniging die al sinds 1707 bestaat.

Cees is al jaren deken schatbeheerder (penningmeester) van St. Joris. In die functie verzorgt hij o.a. de inkoop voor de bar en heeft hij zijn horecapapieren gehaald om ook achter de bar te mogen en kunnen staan. Hij is ook landelijk actief in de wereld van de Gildes en heeft heel veel contacten met gildes uit zowel Nederland als België. Zo is ook redacteur van de landelijk verschijnende Gildetrom.

Vanwege de coronacrisis ligt ook bij het Gilde Sint Joris alles stil, al vanaf maart wordt er niet meer in wedstrijdverband geschoten. Cees hoopt (net als vele anderen) dat dit niet al te lang meer zal duren. Bedankt voor het interview Cees en veel succes met jouw activiteiten bij Sint Joris!